วันศุกร์ที่ 28 มกราคม พ.ศ. 2554

3/December/2010
Learning log out Class


ปลากะพงผัดขิง  (Pla kapong Pad King)
ส่วนประสม
ปลากะพง (น้ำหนักประมาณ700 -800 กรัม)                    1  ตัว
ขิงรอย                                                                                    100  กรัม
ต้นหอม  หั่นเป็นเส้น              1  ½ นิ้ว                                  1/3  ถ้วย
พริกชี้ฟ้าแดง                                                                          1  เม็ด
กระเทียม  ปอกเปลือกสับให้ละเอียด                                 1-2  เม็ด
เต้าเจี้ยว                                                                                 1  ช้อนโต๊ะ
น้ำมันหอย                                                                              1  ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลทราย                                                                          1  ช้อนโต๊ะ
น้ำเปล่า                                                                                  1  ช้อนชา
น้ำมันพืช                                                                                  ½  ถ้วย
ผักชีสำหรับโรยหน้า
วิธีทำ
1.  นำปลากะพงมาของเกล็ด  ควักไส้ออกล้างให้สะอาด  แล่เป็นชิ้นเล็ก ๆ นำไปทอดจนเหลืองกรอบ  พักไว้ให้สะเด็ดน้ำมัน
2.  เทน้ำใส่กระทะตั้งไฟปานกลาง  รอจนน้ำมันร้อนใส่กระเทียมลงไปผัดพอเหลือง
3.  ใส่ขิงซอย  เต้าเจี้ยว  ปรุงรสด้วยน้ำมันหอยและน้ำตาลทราย  เติมน้ำเปล่าลงไปพอขลุกขลิกให้เข้ากัน
4.  ใส่ปลากะพงที่ทอดไว้ลงไป  คลุกเคล้าให้กันอีกครั้ง
5.  ใส่ต้นหอม  พริกชี้ฟ้าแดง  ผัดต่อให้เข้ากันลงจากเตา  จัดใส่จานเสิร์ฟ โรยหน้าด้วยผักชี

Stir – fried Sea bass with Ginger
Ingredients :
1  Sea bass                               (700-800)
100 g of finely sliced ginger.
1/3 cup of spring onion, sliced into 1 ½ inches length.
1 red chili, sliced into thin strips.
1-2 cloves of garlic, peeled and finely chopped.
1 tablespoon of soybean paste.
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon of sugar
¼ cup of water
Vegetable oil
Coriander leaves for garnishing
Preparation :
1.  Scale, gut and clean the sea bass fillet and slice into small pieces. Deep-fry until golden and crispy. Lift out and drain off oil.
2.  Heat vegetable oil in a wok over a moderate heat
Until it starts vaporizing. Put in the garlic and stir-fry until it is lightly golden.
3.  Put in finely sliced ginger and soybean paste. Season with oyster sauce and sugar. Put in some water and then stir-fry together.
4.  Put in the fried sea bass and then stir-fry again.
5.  Put in the spring onion and red chili. Stir-fry together. Remove from the heat. Arrange on the serving plate and garnish with coriander leaves.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น