3/December/2010
Learning log out Class
ปลากะพงผัดขิง (Pla kapong Pad King)
ส่วนประสม
ปลากะพง (น้ำหนักประมาณ700 -800 กรัม) 1 ตัว
ขิงรอย 100 กรัม
ต้นหอม หั่นเป็นเส้น 1 ½ นิ้ว 1/3 ถ้วย
พริกชี้ฟ้าแดง 1 เม็ด
กระเทียม ปอกเปลือกสับให้ละเอียด 1-2 เม็ด
เต้าเจี้ยว 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำเปล่า 1 ช้อนชา
น้ำมันพืช ½ ถ้วย
ผักชีสำหรับโรยหน้า
วิธีทำ
1. นำปลากะพงมาของเกล็ด ควักไส้ออกล้างให้สะอาด แล่เป็นชิ้นเล็ก ๆ นำไปทอดจนเหลืองกรอบ พักไว้ให้สะเด็ดน้ำมัน
2. เทน้ำใส่กระทะตั้งไฟปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนใส่กระเทียมลงไปผัดพอเหลือง
3. ใส่ขิงซอย เต้าเจี้ยว ปรุงรสด้วยน้ำมันหอยและน้ำตาลทราย เติมน้ำเปล่าลงไปพอขลุกขลิกให้เข้ากัน
4. ใส่ปลากะพงที่ทอดไว้ลงไป คลุกเคล้าให้กันอีกครั้ง
5. ใส่ต้นหอม พริกชี้ฟ้าแดง ผัดต่อให้เข้ากันลงจากเตา จัดใส่จานเสิร์ฟ โรยหน้าด้วยผักชี
Stir – fried Sea bass with Ginger
Ingredients :
1 Sea bass (700-800)
100 g of finely sliced ginger.
1/3 cup of spring onion, sliced into 1 ½ inches length.
1 red chili, sliced into thin strips.
1-2 cloves of garlic, peeled and finely chopped.
1 tablespoon of soybean paste.
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon of sugar
¼ cup of water
Vegetable oil
Coriander leaves for garnishing
Preparation :
1. Scale, gut and clean the sea bass fillet and slice into small pieces. Deep-fry until golden and crispy. Lift out and drain off oil.
2. Heat vegetable oil in a wok over a moderate heat
Until it starts vaporizing. Put in the garlic and stir-fry until it is lightly golden.
3. Put in finely sliced ginger and soybean paste. Season with oyster sauce and sugar. Put in some water and then stir-fry together.
4. Put in the fried sea bass and then stir-fry again.
5. Put in the spring onion and red chili. Stir-fry together. Remove from the heat. Arrange on the serving plate and garnish with coriander leaves.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น